O comparație între sistemele de înregistrare: Analog VS Digital

Comparaţie: Analog VS Digital

În continuare voi face o comparaţe între cele două tipuri de înregistrate, cea digitală, și cea de tip analog.

Superioritatea sitemului analog fată de cel digital sau viceversa rămîne un subiect de dezbatere, mai ales având în vedere faptul că în ecuație intră mai mulți factori ce nu țin neapărat de caliatea celor două sisteme în cauză sau de considerente legate de calitatea sunetului. Cu toate acestea, impătimitii muzicii, producătorii sau inginerii și sunetistii pasionați susțin că piesele înregistrate analogic sună mai bine, deoarece acest sistem este capabil de a capta sunetul extrem de detaliat  într-o înregistrare și este mai fidel  originalului. Pe de altă parte , alții susțin că semnalele și formatele digitale au avansat la punctul în care acestea sunt identic cu analogic, în ceea ce privește calitatea sunetului, unul dintre acestea fiind formatul .flac, care imită căldură sunetului înregistrat pe vinyl. 


După cum bine știm deja, principală diferență dintre cele două formate muzicale constă în felul în care undele sonore sunt redate, așadar mai jos voi atașa o reprezentare grafica  a sunetului original, a celui digital și a celui analog:

 După cum se poate observa  din diagramă, analogic, undă sonoră este reprodusă la fel că în  original , în timp ce undă de sunet digital reproduce numai secțiunile din eșantionul undei sonore originale.  Potențială fidelitate a unei inregistrări analogice depinde de sensibilitatea echipamentului și de mediul folosit pentru a înregistra și reda înregistrarea. Printre alți factori, fidelitate audio digitală depinde în mare măsură de rată la care aparatul de înregistrare a samplat undă sonoră originală pe o interval de timp  specificată. Chiar și cu cele mai noi tehnologii și tehnici, audio digitale incă nu se poate creă repetări exactă a unui văl de sunet original. De multe ori, companiile audio digitale incearcă să ascundă acest fapt cu cuvinte de fantezie, cum ar fi "necomprimat" și "Lossless". Aceste cuvinte sunt foarte inselătoare că toate digital audio unele caracteristici de compresie și pierderi ale semnalului original. Cu toate acestea, până și cea mai bine antrenată ureche umană nu  poate uneori să distingă diferență dintre un semnal sonor  digital de inaltă calitate și un semnal audio analogic.