O comparație între sistemele de înregistrare: Analog VS Digital

Zgomotul

.În procesul de înregistrare, stocare și redare a undei sonore originale este inevitabil că o degradare a semnalului să nu se producă. Această degradare poate avea două forme: cea de distorsiune și cea de zgomot. Zgomotul este independent în timp de  conținutul original, pe când distorsiunea este într-un fel sau altul legată de timpul de redare.

 Pentru semnalele audio electronice, sursele de zgomot pot fi de natură mecanică, electrică sau termică în ciclul de înregistrare și redare. Procesul propriu-zis de conversie digitală va adăuga întotdeauna un oarecare zgomot, oricât de mică ar fi intensitatea acestuia. Într-un sistem de înaltă calitate  regăsim în cea mai mare pare  zgomot de cuantizare, care nu poate fi evitat teoretic, dar la alte sisteme, nu atât de performate vom întâlni , de asemenea, zgomote  electrice, termice, etc.

 Cantitatea de zgomot pe care o piesă de echipament audio o adaugă semnalului original poate fi cuantificat. Matematic, această poate fi exprimată prin raportul semnal zgomot (SNR sau S / N). Într-un sistem digital, numărul de niveluri de cuantizare,va avea un impact asupra nivelului de zgomot și de distorsiune adăugat la acel semnal. Fiecare bit de cuantizare se suplimentează cu  6 db în SNR ( de exemplu, 24 x 6 = 144 db pentru 24 de biți cuantizare, 126 db pentru 21 de biți, și 120 db pentru 20 de biți.  La sistemele digitale, calitatea reproducerii depinde  dispozitivul de translație analog-digital folosit în etapele de conversie, ci nu de calitatea suportului de înregistrare, cu condiția că acesta să fie suficient să păstreze  valorile digitale fără erori.

 La sistemele analogice, benzile de tip casetă pot avea o gamă dinamică cuprinsă între 60 și 70 db. Transmisiile analogice FM au rareori o gamă dinamică de mai mul de 50 db, deși în condiții  excelente un sistem de tip FM obișnuit reușește să atingă în jur de 80 db. Gamă dinamică a unei înregistrări analog pe vinyl  poate depăsi 70 db, iar benzi master analog ce folosesc tehnologia de reducere a zgomotului Dolby-A pot  avea o gamă dinamică de aproximativ 80 db. 

 ,,Rumble" este o formă de caracteristică a zgomotului provocat de imperfecțiunile în legăturile platanelor, platoul având  mică tendință de mișcare în afară de  cea  de rotație suprafața deplasându-se, de asemenea, sus-jos și dintr-o parte în altă ușor . Această mișcare suplimentară se adaugă la semnalul dorit că zgomot, de obicei, de frecvențe foarte joase, creând un sunet ,,hodorogit,, în timpul pasajelor mai liniștite. Platanele  foarte ieftine folosesc  uneori rulmenți cu bile, care sunt foarte susceptibili de a creă zgomotul de rumble, pe când platanele mai scumpe tind să folosească îmbinări  masive cu manșon, care vor genera o cantitate mult mai mică din aceste ,,bubuituri``. De asemenea o creștere a masei plăcii tinde să conducă la reducerea zgomotelor.

 Wow-ul  și flutter-ul sunt zgomote ce rezultă dintr-o schimbare a frecvenței unui dispozitiv analogic și sunt un rezultat al imperfecțiunilor mecanice, wow fiind variantă cu o rată mai scăzută a flutter-ului. Pentru înregistrări LP , calitatea plăcii turnantă este un factor decisiv  asupra nivelului de wow și flutter. Platanele bune au  valori flutter mai mici de 0,05%, ceea ce reprezintă variația vitezei de la valoarea medie wow.